Saturday, September 1, 2007

Malam 7 Likur / Malaikat Nak Landing

Pada tanggal 25 Ogos 2007, KL Motion Picture Company menamatkan penggambaran telemovie pertama kami iaitu Malam 7 Likur atau lebih favourite bagi diri saya, nama asal telemovie ini iaitu ' Malaikat nak Landing'. Produksi Malam 7 Likur merupakan satu produksi oleh Grand Brilliance bersama kami untuk ntv7. Tukang arahnya, atau lebih saintifik lagi, directornya merupakan Uncle Zaili Sulan. The director of photography is Raja Mukhriz. Ya, benar. Kami ambil semua orang yang ternama produksi skrin besar (big screen). Handal-handal belaka..Dan di sebelah kanan anda, anda dapat melihat betapa ekstremenya penggambaran..

Ceritanya dengan mudahnya adalah mengenai beberapa kanak-kanak yang belum baligh dan memiliki imaginasi yang tidak memadai saiz badan iaitu Om dan 3 orang kawannya, Khalid, Kecik dan Aai. Kanak-kanak ini cuba menarik perhatian malaikat yang dikatakan melawat rumah-rumah manusia pada bulan puasa di malam 7 likur, dengan memasang pelita-pelita yang gahnya, untuk memastikan doa dan harapan mereka ditunaikan . Pelakon-pelakonnya.. semua super duper talented bunch of people and yes, the list is long.. there's Aaron Aziz, Aida Aris, Syafimie as Om, Syainie Aida as Along, Mohd Nasiruddin as Aai, Syafiedzul as Kecik and Mohd Hanif as Khalid. Others include Redzuan Hashim, Irma Hasmie, Syahirah dan newcomer, Yasmin Isa.

Cerita ni memang kisah kanak-kanak tetapi lebih penting adalah perhubungan anak dan ayah. I like. I like. I like. Mainly, cause i dont have a father.. (sob..sob) Takde lah.. kami di KL Motion memang suka kisah anak dan ibubapa kerana we are family people. We love Hallmark and yes, i watch Oprah! Simply said, we like stories that we can relate too. We wouldn't want to produce something we can't relate too...
Walaupun kami juga kadangkala ada konflik dan tiada persefahaman dengan ibubapa kami, kami tetap menyayangi ibubapa kami. Mana ada family yang perfect dan kena terima asam garam seseorang terutama sekali kalau orang tersebut adalah ahli keluarga kita sendiri. Tu lah mesej cerita ini.. Well.. come to think of it.. no, that isn't the message of the story. The mesej of the story is love thy family and jangan main pelita lebih-lebih, jangan suruh mak sendiri to 'shut up', jangan kejar duit aje, jangan salah sangka, jangan..jangan..jangan..

Dari pengamatan kami yang masih lagi mentah dalam bidang produksi, Malaikat Nak Landing( i love this name) or Malam 7 Likur ( why oh why?!) merupakan satu sessi pengajaran tentang produksi. Dari produksi ini sahaja, saya sudah mengumpul 233 perkara untuk diperbaiki ( i'm kidding.. maybe more or less than that).. Ya, terima kasih dari latihan saya dari Petronas dan KPMG, saya mengambil langkah BPI..atau lebih panjang,'Business Process Improvement' which basically means, every little thing you can improve, you must improve and hence, shall be documented as part of your efforts for you to deserve a merit rating for your work performance..Improve! Improve! Improve! So,
do not despair .. We shall improve.. And trust me,KL Motion Picture Company, shall make not only a mark in the industry but a huge dent! Watch out for us.

Tapi yang lebih penting, melalui produksi Malam 7 Likur ini, memberi saya satu cabaran baru iaitu.. membuat motion picture atau lebih tepat lagi.. gambar-gambar yang bergerak..

So, with that i leave you a sweet momento - pictures of Aaron and family olok-olok sedang bersalam-salaman masa hari raya. Selamat berpuasa semua orang .. walaupun puasa bulan depan.. hehe..


Wassalam!

2 comments:

Sue Anna Joe said...

Liza, bila ek this is gonna air? Nak tengokla, looks amazing.

wan hasliza wan zainuddin said...

Wow! My first ever Comment and by Sue Anna Joe some more..

This is truly an achievement. I tak pernah dapat comment on my blog..

Muah! Love ya..


Anyway, you missed it. It was on Sunday, 14 Oktober 2007. Tapi tak per.. ada dvd kat KL Motion. Sila kunjungi ofis yang bercat baru kami..