Tuesday, September 11, 2007

JANIN begins on 9/11


The production of Janin starts today i.e 11 September 2007... Now i can tell my grandchildren Janin started production on September 11. Of course i would remember that date since the twin towers in new york did collapsed on that day 6 years back. But the reason i would most remember the date is because my brother's birthday is on the 12th. Sentimental gitu.. huhu.

Janin is a story about a baby toyol. A toyol with the female gender whom we name Esah...
Look to your right... A design by our hottie Sue Anna Joe... Of course this is just a design.. and the hair aint suppose to be wavy and full.
Anyway, like Dunia Baru the Movie. Janin had 10 drafts. 10! .. And last minute changes even 12 hours before the shoot. We had to do it. Although, i was a breaking point because i was soooooooooooo tired. Tapi i buat jugak.
So, i'm going to Melaka to see the first scene at the Kelong. Yes. Tonite is the scene when Esah dies as Inaiyah.

Erika my beautiful niece shall be Inaiyah..
So, i shall be going this afternoon with the guys. Lets hope its a good trip.

Monday, September 10, 2007

I have a big ego..

I'm one of those unfortunate people who have an overblown ego. The reason for that is because i am the colour purple born as a scorpion star in the year of the Rat. Other than that, i suppose its my upbringing and my motives.

Its not cool to have an overblown ego because you think your right all the time. And you may seem like a knucklehead at times. Man, i can be such a knucklehead.

How to resolve an overblown ego? Simple. The answer is constantly and persistently work at it. Always be humble. And always be aware of your actions.

It's tiring especially when i'm already 35 and i'm still working on myself. But i guess to achieve perfection, you have to polish yourself again and again. And at this point of time, i still have a long way to go.

First lesson in life - Work on yourself all the time.




Monday, September 3, 2007

Magix starring Ezat Indra De Zid

Dengan bangganya, kami mempersembahkan kelahiran rancangan bersiri pertama kami iaitu Magix..

Magix dibintangi dan dibulani Ezat Indra De Zid dan mengandungi banyak adegan-adegan interframe oleh kru produksi Magix terutama Aishah Kenit, Tuan Kye, Adheq, Shamsull, Satria Gawe Utama, Toy, Amir dan kru teknikal handalan…
Guest stars termasuk talent kami sendiri, Mr Macho Maskuline - Riz Ainuddin, Aziz Satar, Psycho G, Tam Spider dan lain-lain lagi..

Ezat, yang mempunyai rambut panjang ala-ala pahlawan zaman dahulu, mempunyai kelajuan tangan dengan hadlaju 120km sejam...

Setengah-setengah orang mengatakan beliau seorang chick magnet ( chick termasuk wanita yang berumur 30 keatas) kerana beliau berupaya untuk membuat jantung setiap wanita yang dijumpai berdup-dap-dup-dap, pabila beliau melakukan trik-trik magik kepadanya... Pandang sebelah kiri anda. Is he not a hottie? Awwwww.. Tetapi untuk kami di KL Motion Picture Company, kami tidak menganggapnya sebagai 'hottie' tetapi sekadar adik yang kian dewasa dan baru ingin mengecapi dunia ( jiwang sungguh.. i cant believe i wrote that). But true enough, whilst we celebrate his talents, we worry about him too like we worry about the rest of our talents.

Jadi, sila lah tontoni rancangan Magix yang sungguh memukau.. Kalau bukan kerana Magix, tontonilah kerana Ezat!

Saturday, September 1, 2007

Malam 7 Likur / Malaikat Nak Landing

Pada tanggal 25 Ogos 2007, KL Motion Picture Company menamatkan penggambaran telemovie pertama kami iaitu Malam 7 Likur atau lebih favourite bagi diri saya, nama asal telemovie ini iaitu ' Malaikat nak Landing'. Produksi Malam 7 Likur merupakan satu produksi oleh Grand Brilliance bersama kami untuk ntv7. Tukang arahnya, atau lebih saintifik lagi, directornya merupakan Uncle Zaili Sulan. The director of photography is Raja Mukhriz. Ya, benar. Kami ambil semua orang yang ternama produksi skrin besar (big screen). Handal-handal belaka..Dan di sebelah kanan anda, anda dapat melihat betapa ekstremenya penggambaran..

Ceritanya dengan mudahnya adalah mengenai beberapa kanak-kanak yang belum baligh dan memiliki imaginasi yang tidak memadai saiz badan iaitu Om dan 3 orang kawannya, Khalid, Kecik dan Aai. Kanak-kanak ini cuba menarik perhatian malaikat yang dikatakan melawat rumah-rumah manusia pada bulan puasa di malam 7 likur, dengan memasang pelita-pelita yang gahnya, untuk memastikan doa dan harapan mereka ditunaikan . Pelakon-pelakonnya.. semua super duper talented bunch of people and yes, the list is long.. there's Aaron Aziz, Aida Aris, Syafimie as Om, Syainie Aida as Along, Mohd Nasiruddin as Aai, Syafiedzul as Kecik and Mohd Hanif as Khalid. Others include Redzuan Hashim, Irma Hasmie, Syahirah dan newcomer, Yasmin Isa.

Cerita ni memang kisah kanak-kanak tetapi lebih penting adalah perhubungan anak dan ayah. I like. I like. I like. Mainly, cause i dont have a father.. (sob..sob) Takde lah.. kami di KL Motion memang suka kisah anak dan ibubapa kerana we are family people. We love Hallmark and yes, i watch Oprah! Simply said, we like stories that we can relate too. We wouldn't want to produce something we can't relate too...
Walaupun kami juga kadangkala ada konflik dan tiada persefahaman dengan ibubapa kami, kami tetap menyayangi ibubapa kami. Mana ada family yang perfect dan kena terima asam garam seseorang terutama sekali kalau orang tersebut adalah ahli keluarga kita sendiri. Tu lah mesej cerita ini.. Well.. come to think of it.. no, that isn't the message of the story. The mesej of the story is love thy family and jangan main pelita lebih-lebih, jangan suruh mak sendiri to 'shut up', jangan kejar duit aje, jangan salah sangka, jangan..jangan..jangan..

Dari pengamatan kami yang masih lagi mentah dalam bidang produksi, Malaikat Nak Landing( i love this name) or Malam 7 Likur ( why oh why?!) merupakan satu sessi pengajaran tentang produksi. Dari produksi ini sahaja, saya sudah mengumpul 233 perkara untuk diperbaiki ( i'm kidding.. maybe more or less than that).. Ya, terima kasih dari latihan saya dari Petronas dan KPMG, saya mengambil langkah BPI..atau lebih panjang,'Business Process Improvement' which basically means, every little thing you can improve, you must improve and hence, shall be documented as part of your efforts for you to deserve a merit rating for your work performance..Improve! Improve! Improve! So,
do not despair .. We shall improve.. And trust me,KL Motion Picture Company, shall make not only a mark in the industry but a huge dent! Watch out for us.

Tapi yang lebih penting, melalui produksi Malam 7 Likur ini, memberi saya satu cabaran baru iaitu.. membuat motion picture atau lebih tepat lagi.. gambar-gambar yang bergerak..

So, with that i leave you a sweet momento - pictures of Aaron and family olok-olok sedang bersalam-salaman masa hari raya. Selamat berpuasa semua orang .. walaupun puasa bulan depan.. hehe..


Wassalam!