Wednesday, January 18, 2012

Jangan Malu Cakap Melayu ( Part yang second last)

Note 1 : I just discovered, i had written this article and have never published it. So, bear in mind, THIS ARTICLE IS 1 YEAR OLD. So i just adjust sikit2 di tu agar dia lebih contemporary..

Note 2 : Read earlier Post for better understanding of this post.

Note 3 : ada part-part yang telah di-over-dramatize untuk memberi pengalaman penceritaan yang lebih efektif.

Note 4 : My first blog for 2012.

Note 5 : Cikgu Jamian is a dear teacher to me regardless what i say in this article. cant get a better teacher than that. :)

Note 6 : Ever since my last article, i have reframed myself from cursing because its so negative. Hence, 'eff' would mean 'freaking' or 'falafel' but not the 'fu**' word.


.....bersambung dari Jangan Malu Cakap Melayu (part 2)


Before you start reading, kalau belum baca lagi part 1 and part 2, bacalah dulu. You wont understand it kalau tidak.

Okay. Where were we? Daripada Part 2 tahun lepas kan.

Ayuh refresh.

Ahhhhhh.. Where we left off was, when I was in A-level and linguistically confused. Basically, Cikgu Jamian telah menghancurkan kebolehan aku berbicara inggeris dan berfikir dalam bahasa inggeris 100%.

Untuk pengetahuan mereka yang tidak mengetahui apakah itu A-Level- A-Level adalah peperiksaan ala-ala STPM gitu tapi untuk budak-budak yang nak masuk Universiti kat UK. You can cater the subject to what you want to major later in Uni. For example, i took Law in A-Levels and then took majored in Law in University. But kalau korang nak ambik subject yang tak berapa matching seperti Calculus in A-Levels and then take Law in University, pun tak jadi masalah tapi i hate maths soo...bleargh.

Basically, di tempat aku buat A-LEVELS, ada dua group :-

Pertama, group yang hard-core Malay yang kebanyakkannya, datang daripada SBP (sekolah berasrama penuh)

Kedua, group yang berbelit-belit cakap Inggeris. The second group ni adalah group dari Lembah Klang atau dari Tunku Kurshiah College or from MCKK..

Time 'A-Level' ini lah yang buat aku menyedari bahawa aku bukanlah sebahagian daripada geng 'belit-belit' seperti mana yang aku selalu bangga mengkategorikan diri aku. In fact, aku pun dah tak sure aku group yang mana, tapi yang hakikinya, aku bukan 'belit-belit' anymore.

Fenomena ini berlaku kerana simply, aku dah mula start thinking in Malay and not english. Jadi, when youre in a place where everybody speaketh english, the 'language processing' becomes slightly longer by .000001 seconds.

Ada beberapa process yang aku terpaksa lalui kalau somebody speaks to me in English. Basically, aku kena translate balik apa yang aku dengar dalam english ke melayu dan kemudian ke english balik... It gets really sweaty.

For example :

The scenario, my friend whom we shall call 'Student Belit2' whispers to me and gossips in ENGLISH :

  • STUDENT BELIT2 : Did you hear, A was screwing B in one of the empty dorm rooms on Level 2 and got caught by the warden?
Biasa, aku dah boleh terus faham tapi thx to Cikgu Jamian ( yeah you Mister!) , aku terpaksa literally translate dalam otak aku dari English to Malay.

My translation of what she said, in my mind, from English to Malay :
  • STUDENT BELIT2 : Kau dengar cerita tak yang A projek dengan B kat bilik kosong tingkat dua? Kantoi dengan warden siot..
Then i would formulate an answer in Malay IN MY MIND then translate it back to English like the below :
  • ME : Tak berabuk ke?
Translated back to English and vocalizing it to STUDENT BELIT2
  • ME : Isnt it a bit dusty in there?

Then she answers :

  • STUDENT BELIT2 : You think?

Then i process her answer to Malay. Which is :-

  • STUDENT BELIT2 : Kau rasa?

Then i formulate a cool answer to accompany the mood of the conversation. In Malay, i would say :-

  • ME : Nauzubillah..

Then i formulate a respond in English : -

  • ME : OMG

I hope that's not confusing.

So that's how it went in A-Levels. By the time, i finally got to the UK, i was basically translating all the time in my mind.

Pada tahun pertama belajar kat UK, kami terpaksa belajar 4 malatapelajaran undang2 - criminal, contract, tort dan constitution. Walaupun ada 4 matapelajaran yang berlainan, gang tutorial bagi keempat2 mata pelajaran tersebut adalah sama.

Geng aku yang aku ingat masa tu, selain daripada Norashikin( kawan baik ku yang a highflying, legal beagle kat Petronas), seorang minah salleh yang nama dia Kate dan seorang lagi minah saleh yang entah apa nama dia, seorang mamat Nigeria yang aku lupa nama dia apa tapi he's such an awesome fella dan tiga orang pelajar lelaki dari Israel yang aku percaya dengan sepenuh hati dua daripada tiga pelajar Israel itu mempunyai keinginan untuk tembak aku mati dengan Ak-47 pasal time tu aku pakai tudung.

Ironically, mamat yang aku rasa nak bedil aku adalah mamat yang aku secretly fantasize about. Namanya adalah Bendan. You know, the sort of fantasy dimana dia dan aku bercinta dan akhirnya menyebabkan negaranya dan semua negara Islam aman damai. Blussssh :)

Budak2 dalam kelas aku semua bright-bright dan pandai belaka terutama Kate, seorang Mamat Nigeria (whose so frikking cool but tak ingat nama) dan juga Bendan, jejaka Israel idaman ku itu. Dan mereka semua bercakap dengan amat insightful dan laju. Mamat2 Yahudi kalau bercakap akan stress semua perkataan dalam ayat dan seolah macam nak keluar air liur. Diaorang tak kisah pun slang diaorang banyak gurgling tapi konfiden diaorang memang over the top lah.

" Silenczzze .. hak tui.. conztituteszz..ptui..acceptanzzze..hak tui.. ptui ptui"

" Butzzzz there izzz no offer, sirrr.. hak tuii.. "

You gotta respect org israel ni.. Dia bulldoze aje english ni, asalkan dia top of the class. And aku patutnya take note. Aku patutnya blasah aje dan confident aje tapi because of the my language processing issue, i was feeling a bit low confident.

And law was not an easy subject. Then lah... Kalau aku ambik law skarang, definitely aku rasa aku boleh score. Tapi then, at 19, i felt it was overwhelming.

This is how bad it was. Ada one time, dalam tutorial conveyancing, secara random aku di pilih oleh tutor untuk jawab satu soalan tutorial. Bear in mind, we get these questions 2 weeks before to prepare. Secara kebetulan, aku memang tak prepare apa-apa untuk minggu tu pasal, i dont know why (.. man, i was so wtf)

So, tutor aku, yang juga lecturer tanya aku,

"So Lisa whats your answer?"

Aku pun proses. Dan proses aku lama sikit pasal aku lihat Bendan telah mengangkat keningnya dan sekali membayangkan aku rabak ditembak senapang automatiknya..

Tutor : "Come on lisa"

Aku pun nervous, maka aku jawab "Im sorry, i didn't get that question. It was really hard'

Tutor : "Lisa, its a 'yes' and 'no' question?!! Pick one!"

Erk.

Oh bloody crap.

I answered, "er.... Yes???"

Tutor : It was 'No' !

Me : ( dalam hati ) Bangs*t!

Dan ketika itu aku lihat Bendan gelak kecil. Awww .. so cute.. that is if he wasnt going to shoot me..

Walaupun aku tak prepare tapi kalau aku boleh faham cepat, aku rasa memang aku boleh jawab dengan cepat. Tapi of course that didnt happen.

The language barrier made me feel and look dumb.

But i wasnt the only one yang rasa and feel dumb. Antara orang Israel yang tiga orang tu, ada seorang yang english dia memang berterabur tapi ya amat friendly. Compared to his countrymates yang ada 30 orang kat dalam kelas aku, aku rasa dialah yang paling tak hensem. Dia tak de lah tera sangat dan pasal tu lah dia kawan dengan aku.... Selalu lah bercerita dengan aku pasal negara dia dan girlfriend dia dan negara dia dan kilang bapak dia..

'Majority of my workerzz are muslim...hak tui... In fact i zelebrate Ramazan wit dem every year... hak tui...'

So walaupun aku rasa aku macm dumbass, i sailed thru 1st and 2nd year dengan markah yang average sehinggalah aku berjumpa dengan Michael, mamat dari Korea whom i wont forget pasal dia SUNGGUH BAIK HATI.

Yes.. Michael.

Michael dari Korea yang sungguh tinggi dan lanky dan i like to stress again, BAIK walaupun lisan Enggrish sangat berterabur.

Dulu aku tak de lah rasa Korean's ni Baik sangat pasal masa aku blaja sekolah rendah kat US, aku baik dengan adik beradik Korean yang nama mereka Ji Min & Ji Hyun yang sungguh comel.

Diaorang memang comel because diaorang putih dan kiut miut. Just like those Korean dramas. Serious.

Tapi jangan lah terpedaya dengan kecomelan mereka pasal diaorang ni sungguh competitive pasal study. Penat tau tak!

Masa aku kat US, aku memang gila competitive dengan si Ji Hyun ni pasal dia pandai dan selalu dapat perfect score 100. In the US, we had pop quizzes all the time especially for maths and the best part is we check our own answers. If youre dishonest, confirm tiap2 kali dapat 100%. Bila time quiz aje, muka Ji Hyun jadi evil gila dan mengacau jiwa gila. If i had the courage, i would tell her "I get it Ji Hyun, you're smarter than me eventhough your eng-ge-rish is questionable but yeah. I said it. You're smarter than me! So, let's get that pass us and serve me the frikking Kimchi!!

(Note : Oh yeah, by the way , masa kat USA aku tak sedar diri dan cakap english berabuk gila so itu yang aku jadi competitive maut.)

Tapi tak per, through out the years. I have matured and after watching Winter Sonata, i realized the beauty in all you Hangul people especially Kan Jung Sang of Winter Sonata and Soon Seong Heon ( aka Oppa aka Park Hae Yong aka P-kun ) and Kim Tae Hee (aka Le Seol) of My Princess. You people who don't care about Eng-ge-rish but still live in a civilized and modernized society like Korea that can compete with Steve Jobs' Mac and I-phone with your Samsung Galaxy Tabs and what not.

Oh yeah.. lupa lak. We were talking about MICHAEL dari KOREA from my university in wales.

Michael is the nicest dude ever. Michael memang major double quadruple class act. He was nice because he allowed me to borrow his papers and all his tutorial work. And he taught me a lot of stuff in law.

Dan walaupun Michael cakap ENG-GER-RISSH memang berterabur wtf dan slanga Koreanya sungguh pekat sehinggakan aku makan masa nak faham apa benda dia nak convey, tapi lecturer2 aku semua suka kat dia dan his written english memang sangat Superb.

Dia berani tanya soalan in Eng-ge-rrishh dalam kelas, kalau kena soal selalu jawab dengan tepatnya dan assignment2 Michael would normally get 80 and above whereas on average, semua orang yang IQ biasa-biasa, dapat 50-60 sahaja.

Michael mengajar aku yang aku tak perlu malu dengan bahasa aku dan its okay if you have a slang. Yang pentingnya adalah substance dan faham concept. And michael has so much substance. Michael tahu aku memang struggle gila in my studies dan dia memang tak kedekut ilmu.

Dah lah dia tolong aku pastu bila aku minta pinjam kertas jawapan, dia photocopykan untuk aku kertas jawapan yang kosnya 5 pence satu helai dan as a student, that's still a cost. Lepas tu, letak cover plastik lagi yang kosnya 75 pence!! And that is why dia pandai - pasal dia murah hati! So, jadilah murah hati.

Disebabkan bantuan mamat Korea yang baik hati ini, assignments aku tiba-tiba aje dapat markah 70 & above ( time periksa i didnt do so well though hehe..) Sayang sekali aku kawan Michael masa aku third year.

Kalau aku jumpa lagi awal, aku boleh cakap hands down aku boleh score gila tapi malangnya aku baik dengan dia 3 bulan sebelum periksa.. Damn!

So, the gist of the story yang aku nak convey kat sini adalah self confidence sebenarnya.

Cakap aje english. Tak kisahlah slang macam mana pun.

Sebenarnya, yang pentingnya pemahaman. Kita tak perlulah nak slang2 sangat ala-ala british dan american pasal tak guna gak kalau kertas periksa law dapat 62 markah aje padahal the Israelians dan Koreans yang slang negara sendiri tak faham tapi dapat 90 lebih. Ceh.


Last part would consists of my Trip to EUROPE and working in Terengganu!




1 comment:

Pendekar Berkuda said...

oh...gitu rupanya...hiks..english kadang2 selalu buat orang jadi lembab..malang betul..